Stoneware Sırlar ve Çamurlar Hakkında

Stoneware sırların -birkaç istisna hariç- en az 4 kat sürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ürünün en alt kısmında Botz için 5mm ile 1 cm e kadar , Carl Jager için en az 3 cm güvenli-sırsız boşluk bırakmakta fayda var. Mayco ve Botz marka sırlar çok akışkan değiller. Akışkan olduğu belirtilen sırlarda ürünü tabladan yükselterek akmış sır kesilerek düzeltilebilir. Sonuç olarak , Amaco ve Mayco en az 5 kat , Botz en az 3 kat ve Carl Jager sırlar en az 4 kat ( akışkan olduğu için 5.kat riskli) sürülmesini önerdiğim markalar. Hatta ürünün ağız kısımlarına 1 kat fazladan geçilebilir. Bisküvi aşamasında fırın sıcaklığını 1000 ya da 1100 derece ayarlıyorum. Stoneware sırların pişirimini ise en az 1220 derecede yapıyorum ama sırların üzerinde yazan sıcaklıklara çıkılırsa daha iyi olacaktır. Sıcaklık artışıyla farklı tonlar oluşabilir; bu bilgi markanın kullanım kılavuzunda mutlaka anlatılmıştır. Nabertherm marka fırınlar şebeke akımında sorun yoksa yüksek derecelere çıkabiliyor. Cumartesi akşam saatlerinde başlatılmış bir pişirim pazar öğleden sonra başarıyla tamamlanacaktır. Eğer çevrede atölyeler ya da mağazalar varsa hafta içi düşük akım yüzünden fırın hata verebilir.

Stoneware çamurların bisküvi pişirimi 1000 ile 1150 derece arasında gerçekleşebildiği için düşük ısıda pişirilebilen diğer sırlarla ve greeware ler ile birlikte pişebilir. Çekme payında fazla bir farklılık olmayacaktır. Neticede glaze sonrasında % 8-12 çekecektir. Bir kez ölçü takibi yapıp o çamur için çekme yüzdesi bulunabilir. Malzeme tedarikçisi bazı firmalar çamurların çekme payları ile ilgili net bilgi vermektedir. Ölçülendirme aşamasında, bu çekme yüzdeleri tasarımınızın nihai ölçüsünü önceden hesaplamanızı sağlayacaktır.

Cenk Çağdaş

Shopping Cart
Scroll to Top